Compilatie Proeven met Onno Kleyn 2023

Hieronder een overzicht, zonder volledig te zijn, in plaatjes met enige toelichting van de culinaire week ‘Proeven met Onno Kleyn, Truffel&Wijn 2023’. 

Voor meer info over truffel bezoek het blog 10 jaar truffel

Het was voor de 6e keer dat Onno vanuit Ca’Palazzo de gastronomische omgeving verkende en daarbij gelijk enkele historische stadjes en musea aandeed. Zoals ieder jaar was er ook dit jaar weer bijna alles anders. De uitdaging om weer een heel ander programma samen te stellen wordt voor 2024 natuurlijk weer groter, maar die gaan we aan. We hebben daarvoor de week van 16-23 oktober gepland. Dat is weer gebaseerd op de vlucht met Transavia van Rotterdam op Perugia, die nu nog goedkoop te boeken is. We hebben plaats voor 13-15 personen.

We begonnen onze culinaire verkenning met een bezoek aan de bierbrouwerij Collesi. In Italië is de afgelopen 10 jaar een onstuimige opkomst geweest van lokale brouwerijen. De een minder geslaagd dan de andere. Wij bezochten er eentje met een mooi verhaal en een mooi bier op een fabelachtige locatie. Niet direct een locatie die je zou verwachten van een bierbrouwer. Grote vrachtauto’s kunnen er dan ook niet komen.

Aan de voet van de heuvel van de brouwerij ligt het stadje Apecchio

Aan de voet van de Monte Nerone ligt het plaatsje Pianello di Cagli verscholen. De Romeinen hadden hierlangs al een weg die Cagli met Umbrie (Pietralunga) verbond. We hadden hier een proeverij met de capo Sommelier van de provincie en expert op het gebied van de lokale wijnen waaronder de witte Bianchello en hij schreef zelfs een boek over de Incrocio Bruni 54, een relatief nieuwe wijn in opkomst. 

Ondertussen verhaalt Onno uit zijn rijke kennis van de Italiaanse culinaire historie en horen we dat die vaak nog niet zo oud is als men denkt. Het was ook de pers niet ontgaan dat Onno een toertje maakte door Le Marche.

We luierden en buikten wat uit aan het zwembad

En we lieten ons een vislunch aan zee smaken

We bezochten de hele grote wijnmaker Moncaro en Onno viste daar uit een doos de markante fles die in Nederland de Verdicchio op de kaart heeft gezet.

De Fiera Nazionale del Tartufo is op de zondag een vast onderdeel van onze reis. Hier zitten en staan we bij de truffelbank met links de truffelzoeker en rechts zijn hond die onder de grond naar de truffel zoekt. Een sculptuur die in het weekend van de eerste truffelzondag werd gemaakt door Flavio Favaro in opdracht van Ca’Palazzo.

De presentatie van het boek Italia del Tartufo, een boek waarin aandacht wordt besteed aan alle 139 truffelstadjes van Italië, werd ook gepresenteerd en hier ontvangt Onno een exemplaar van de schrijver, Gianluca Carrabs. 

Dit jaar sloten we de zondag af met een geweldige cena verzorgd door Hotel Giardino

Bij zo’n diner horen in Italië ook vele speeches en zo werd Onno ook voor de microfoon gevraagd en bevraagd door Sabrina Santelli, de wethouder van toerisme en economie.

We bezochten eerst het archeologisch museum van Casteleone Suasa en toen was er de presentatie van Onno’s laatste boek, Wijn van Kleyn was, waar kan het anders, bij de enige wijnmaker die in het hoofdstuk over Le Marche met naam genoemd wordt. Roberto Venturi een wijnmaker van voortreffelijke Aletico en Verdicchio. Hier gaan ze samen op de foto na afloop van een voortreffelijke lunchproeverij.

Uitleg bij de olijfperserij Contardi

Tussendoor was er tijd voor een wandeling en het werd al snel te warm voor de voor de zekerheid meegenomen jas.

Tijdens een wandelingetje door Pergola werden we onder de stadsmuur bij het beeld van San Francesco getrakteerd op een korte loop door de Italiaanse geschiedenis. Van de Romeinen naar de Middeleeuwen en door via de Renaissance en de Risorgimento (eenwording) naar het hedendaags Italië, waar we ons op dat moment bevonden.

Heb je al zin om mee te proeven in 2024?

Reageer dan via onderstaand formulier of via wijnandluttikholt@hotmail.com

Met het verzoek je vraag een beetje toe te lichten. Om hoeveel personen gaat het en zijn er mogelijk beperkingen wat mobiliteit en of menu betreft.

Nog een gezellig samenzijn in mijn lokale enoteca.

Deel dit bericht

Niets missen?

Blijf op de hoogte van alle Ca'Palazzo evenementen en aanbiedingen, schrijf je nu in op de nieuwsbrief!
Nieuw

Reserveren of vragen?