Proeven met Onno Kleyn bij Villa Ligi

Don Quichot van Pergola Soms moet je het als wijnmaker niet erg vinden als men een beetje de draak steekt met je passie. We spreken met Stefano, zoon van Francesco Tonelli en sinds 2008 president van het wijnhuis Villa Ligi. In 1912 startte Antonio met het serieus verbouwen van druiven, in rijen tussen de gewassen, […]

Cantina Luigi Giusti

Het zal je maar gebeuren dat je gebeld wordt vanuit Amerika met de boodschap dat de sommelier van het Witte Huis het behaagd heeft jouw bubbels de ‘Bolla Rosa’ uit te kiezen voor een feestelijke toost tussen Obama en Poetin. Dat gebeurde Giovanni Giusti, wijnmaker in de heuvels bij Senigallia. Arthur Koolbergen van Nostro Vino had […]

Cantina Fiorini, Proeven met Onno Kleyn

Na ons bezoek in de ochtend aan Urbino en daarna de rondleiding en lunch bij de pastafamilie Girolomoni, stond in de middag een proeverij bij Cantina Fiorini op het programma. Net buiten de vesting van Barchi ligt dit domein, dat sinds 1849 in de familie is en waar Luigi Fiorini in 1900 serieus begon met […]

Visner o Visciolata

Door Carlo Cleri (Bewerkt door Wijnand Luttikholt en Martin Woestenburg) De oude Romeinen voegden diverse ingrediënten toe aan de wijn om die te conserveren of om gebreken te maskeren: honing, kaneel, fenegriek, hars, fruit. Het is een techniek die waarschijnlijk over genomen was van de oude Grieken. De wijn kon zo geproduceerd en opgeslagen worden zonder hulp […]