Cantina Luigi Giusti

Van 13-18 oktober een nieuwe proeven met Onno Kleyn, Truffel&Wijn Vraag hieronder voor meer info.

Het zal je maar gebeuren dat je gebeld wordt vanuit Amerika met de boodschap dat de sommelier van het Witte Huis het behaagd heeft jouw bubbels de ‘Bolla Rosa’ uit te kiezen voor een feestelijke toost tussen Obama en Poetin. Dat gebeurde Giovanni Giusti, wijnmaker in de heuvels bij Senigallia. 
Arthur Koolbergen van Nostro Vino had mij voor een vorige ‘Proeven met Onno Kleyn, Truffel&Wijn‘ al eens in contact gebracht met het eveneens in de buurt van Senigallia gelegen kleine wijnmakerij Mazzola. Het bezoek aan dit wijnhuis resulteerde in een prachtige recensie  van Onno in De Volkskrant. Toen Arthur voor deze keer met het voorstel kwam om Luigi Giusti te bezoeken, konden we de drang niet weerstaan ook die bubbels van Obama en Poetin te gaan proeven. 

De laatste druiven waren die maandagochtend 18 oktober net van het land gehaald toen wij zo rond een uurtje of een in de middag allerhartelijkst werden ontvangen door Giovanni en zijn vrouw Elenora. Een lange tafel stond al voor ons gedekt tussen de stalen wijnvaten, een prachtige ambiance voor een proeverij. Ik ga hier niet alle wijn bespreken die we te proeven kregen, maar haal er voor mij de meest interessante uit. Of dat ook zo voor Onno geldt dat is iets wat we misschien ooit later lezen. 
Giusti heeft zich vooral toegelegd op de druivensoort Lacrima di Morro d’Alba. Denk nou niet dat we ineens in de Piemonte zijn beland, nee Morro d’Alba is een klein wijnstadje iets landinwaarts gelegen bij Senigallia. De lacrima is een relatief onbekende druif met een zeer specifieke geur en smaak van kruiden, kersen, bramen en rozen.

De net geoogste Lacrima

Het is ook een moeilijke druif die doorgaans bij de betere wijnmakers in drie fases geoogst wordt. Dat komt omdat het erg belangrijk is de druif dan te plukken als hij rijp is, echter de schil van een net iets te rijpe druif barst en dan huilt niet alleen de druif, maar ook de wijnboer. 

Van deze druif wordt dus ook de ‘Bolla Rosa’ gemaakt. Ik kan natuurlijk heel veel proberen te zeggen over deze elegante bubbel, maar daarvoor kan ik ze te weinig onderscheiden. Hoewel, deze bollicino is door zijn typische geur en smaak van de Lacrima druif echt iets anders dan anders en zo kan ik mij goed voorstellen dat deze Bolla Rosa gekozen werd om iets tussen Obama en Poetin te beklinken. Tweeëneenhalve hectare Lacrima heeft Giovanni speciaal voor deze spumante aangeplant en bij Nostra Vino voor €16,50 in de verkoop. De wijn waarmee geklonken werd door Obama hoefde dus niet per se duur te zijn. 

De ‘instap’ rode wijn van dit wijnhuis is de Lacrima Doc. De aanduiding ‘instap’ die ik altijd gebruik voor de goedkoopste wijn uit een reeks, doet in dit geval, vind ik bij nader inzien, de kwaliteit nogal te kort. Zoals jullie in de recensie van Onno hebben kunnen lezen van de wijn van Mazzola, zijn Lacrima’s krachtige en vaak ook wat moeilijk toegankelijke wijnen. In de speciale Lacrima proeverij die we in 2018 in de Raadszaal van Morro d’Alba kregen, hebben we dat ook al eens geproefd. Echter de Lacrima Doc zo merkte ik, maar ook voor mijn mede proevers was dit een zeer toegankelijke versie met nog steeds de specifieke eigenschappen van de Lacrima. Zelfs voor wie dacht dat een Lacrima niet zijn of haar wijn is, wellicht een idee om deze eens te proberen.

Nostro Vino biedt deze wijn in Nederland aan voor een nette prijs van €12,25. En met de Kortingscode CAPALAZZO betaal je €65,- per doos.

Voor wie toch meer zoekt naar een krachtpatser die niet te overheersend is, maakt Giovanni zijn 9, numero Nove. Giovanni is sowieso een gepassioneerd verteller, maar bij deze wijn wordt hij emotioneel en houd ik het ook bijna niet droog. Hij legt uit dat de 9 eerst stond voor de geringe hoeveelheid sulfiet van 9 mg per liter. Het wijnhuis nam Giovanni samen met zijn broer Filippo over van vader Luigi. Zijn Broer overleed echter op 9 september 2009 en zo heeft hij deze wijn opgedragen aan zijn broer. Hij pinkte een lacrima uit zijn oog en samen proefden we de volle smaak van kruiden, bramen, kersen en rozen. We namen een Magnum van de 9 mee naar Ca’Palazzo en lieten ons die uitstekend smaken bij de zwarte truffel.  

Onno Kleyn te Ca’Palazzo

De wijnen van Giusti zijn te koop in de webwinkel van Nostro Vino. De Lacrima doc kost €12,25 en de 9 (Nove) €14,25. De lezers van dit blog kunnen tot 5 december (het kan niet altijd Sinterklaas blijven) deze twee wijnen kopen met een aantrekkelijke korting. Je betaalt dan slechts ca €65,- resp. €75,- per doos van 6 flessen. Gebruik daarvoor de kortingscode: CAPALAZZO.

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Testimonials over Ca’Palazzo

Mooie vergezichten geven mooie inzichten De beste publiciteit maak je niet zelf, maar die maakt een ander voor je. Net als je van je tevreden ...
Meer

Arrangement Fietsen is Leuk

Op 25 mei 2009 ontvingen we de Giro d’Italia rond Ca’Palazzo. Het was een monsterlijk zware etappe van 235 km met meer dan 4000 hoogtemeters. ...
Meer

Niets missen?

Blijf op de hoogte van alle Ca'Palazzo evenementen en aanbiedingen, schrijf je nu in op de nieuwsbrief!
Nieuw

Reserveren of vragen?