Cantina Fiorini, Proeven met Onno Kleyn

Van 13-18 oktober een nieuwe proeven met Onno Kleyn, Truffel&Wijn Vraag hieronder voor meer info.

Na ons bezoek in de ochtend aan Urbino en daarna de rondleiding en lunch bij de pastafamilie Girolomoni, stond in de middag een proeverij bij Cantina Fiorini op het programma. Net buiten de vesting van Barchi ligt dit domein, dat sinds 1849 in de familie is en waar Luigi Fiorini in 1900 serieus begon met de wijnproductie. Nazaat Carla is inmiddels president en sinds een paar jaar wordt hier volledig biologisch gewerkt.

 We werden ontvangen door Carla, Anna en Marieke Pol waarbij je de wijn in Nederland kunt bestellen (zie bestellijst). Na ontvangst in de verkoopruimte kregen we als eerste de zolder te zien waar de druiven hingen in te drogen voor hun passito. Een indrukwekkende aanschouwing van vele trossen druiven. Je kunt dan niet anders dan respect krijgen voor zoveel passie en arbeid waarmee zo’n drankje voor ons gemaakt wordt. We zaten daarna aan een statige tafel en moesten vanwege onze beperkte tijd, noodzakelijk een keuze maken in de te proeven wijnen. We begonnen met de Fiorini Spumante,  een heerlijke frisse bubbel van de druiven Bianchello, Chardonay en Malvasia.

Een bollicino met een fijne bubbel en met een prijs van €8,50 een uiterst goede prijs-kwaliteitverhouding. De start was gemaakt en we vervolgden met hun meest verkochte witte wijn, de Campioli (100% bianchello). De Bianchello is een verre nazaat van de Trebbiano. Door de eeuwen en het terrior is er echter niets meer van de voor de Toscaanse Trebbiano typische buxusgeur overgebleven.

De Campioli wijkt met zijn gelere kleur en vollere smaak af van overige Bianchello’s di Metauro, zoals wij later zullen proeven bij Villa Ligi. Een wijn lekker voor bij de borrel en/of visgerechten en voor ons in de Cantina met €45,- per doos uitstekend geprijsd. Daarna was het de beurt aan hun Andy 18, een zeker nog meer uitgesproken Bianchellowijn. Op hout gerijpt, sterk van smaak, en hoewel ze zelf aangeven ‘mooi bij een licht vleesgerecht’ vind ik persoonlijk ook uitstekend bij een hoofdgerecht van de gril. Met nog geen tien euro per fles een krachtpatser die de concurrentie aankan. 

Toen was het de beurt aan een wijn die nog niet zo lang in hun collectie is opgenomen “de Radiant”, een combinatie van Bianchello en die andere druif die in deze streek -maar vooral iets zuidelijker rond Jesi- veel voorkomt, de Verdicchio. Ik vond het een leuke wijn maar niet helemaal mijn voorkeur. De tijd werd krap, want er stond nog meer op het programma, dus we gingen moeiteloos over naar 2 van hun rode wijnen. Twee tegenhangers had ik voorgesteld. De eerste was de Sirio, een relatief lichte wijn van de Sangiovese gecombineerd met een deel Merlot, een leuke wijn voor op een ’s zomers terras en de antipasti.

De Luigi lieten we ons dus samen, zo met wat anders, nog goed smaken die avond.

 Daarnaast zetten we de wat mij betreft mooie aanrader, hun Bartis, rood en vol van de drie druivensoorten Sangiovese, Montepulciano en Cabertnet Sauvignon. Een zo verzekerde Marieke me, absolute beststeller van de Azienda. Er kwam een eind aan een heerlijke “Degustazione” van genoemde wijnen naar goed Italiaans gebruik begeleid door een affittata van kazen, salumi  en broodjes uit de streek. 
We misten de Luigi, genoemd naar de padre fondatore, hun versie van een Marchiaanse Brunello, natuurlijk dus gemaakt uit 100% Sangiovese druiven. Een wijn die tijdens de proeverij vanwege de tijd niet meer aan bod kwam, maar dat was niet zo erg omdat deze ook bij Ca’Palazzo altijd wel in de cantina te vinden is. 

We bedanken hierbij Carla en Anna nogmaals voor hun gastvrijheid op deze mooie pittoreske Azienda. 

Zoals gezegd de wijnen zijn via Marieke Pol te bestellen in Nederland. Marieke heeft eenmalig een zeer aantrekkelijke Ca’Palazzo / Onno Kleyn aanbieding gemaakt. Zie daarvoor de bestellijst. De volgende bestelling vertrekt 2 november naar Nederland. Eenmalig kunnen wij, de deelnemers en jullie de vroege lezers van dit blog, dus tot uiterlijk 1 november van deze extra korting profiteren. 

Sturen naar: marieke_p@hotmail.com

Bijkomende bezorgkosten in Nederland

1 doos € 6,75

5 dozen €14,50

10 dozen €25,00

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Testimonials over Ca’Palazzo

Mooie vergezichten geven mooie inzichten De beste publiciteit maak je niet zelf, maar die maakt een ander voor je. Net als je van je tevreden ...
Meer

Arrangement Fietsen is Leuk

Op 25 mei 2009 ontvingen we de Giro d’Italia rond Ca’Palazzo. Het was een monsterlijk zware etappe van 235 km met meer dan 4000 hoogtemeters. ...
Meer

Niets missen?

Blijf op de hoogte van alle Ca'Palazzo evenementen en aanbiedingen, schrijf je nu in op de nieuwsbrief!
Nieuw

Reserveren of vragen?