Proeven met Onno Kleyn bij Villa Ligi

Van 13-18 oktober 2022 een nieuwe proeven met Onno Kleyn, Truffel&Wijn Vraag hieronder voor meer info en kijk bij de Blogs over vorige reizen met Onno culinair- en wijnschrijver voor o.a. De Volkskrant en De Smaak van Italie.

Don Quichot van Pergola

Lees hier de beoordeling van Onno in De Volkskrant van 4 maart 2023

Soms moet je het als wijnmaker niet erg vinden als men een beetje de draak steekt met je passie.

We spreken met Stefano, zoon van Francesco Tonelli en sinds 2008 president van het wijnhuis Villa Ligi. In 1912 startte Antonio met het serieus verbouwen van druiven, in rijen tussen de gewassen, zoals dat toentertijd gebruikelijk was. Nadat Stefano er in 2008 aan het hoofd kwam, gaf hij de wijnproductie een nieuwe impuls. Zo werd de cantina uitgebreid met een nieuw productiegebouw, voorzien van de modernste apparatuur. De boerderij van de opa van Francesco ontwikkelde zich zo naar wat het nu is, Cantina Villa Ligi, met ca. 45 hectare wijngaarden rond Pergola.

Stefano Tonelli in gesprek met Onno Kleyn

We schakelen even terug naar 1984, toen Stefano’s vader Francesco besloot het roer van zijn leven om te gooien door zich van leraar te transformeren tot wijnmaker. Daarbij had hij zich voorgenomen om de plaatselijke druif, waarvan sinds ver voor de stichting van Pergola in 1234 al een slobber Vernace werd gemaakt, te veredelen tot een doc.

Dat proces viel niet mee en de noodzakelijke medewerking van de instituties valt voor een relatief kleine wijnmaker ook niet altijd mee. Zo kreeg Francesco onder vrienden ook wel de bijnaam Don Quichot. Maar de écht getalenteerde aanhouder wint! En zo verkreeg hij na 20 jaar toegewijde arbeid het predikaat ‘Pergola doc’ voor de wijn van de Aleaticodruif. En inmiddels maken zo’n vijf cantina’s rond Pergola deze doc.

Francesco Tonelli met zijn twee Vin Santo’s

Cantina Roberto Venturi, die wij hiervoor bezochten, maakt ook wijn van deze druif. Maar omdat Venturi’s wijnmakerij net gesitueerd is op het grondgebied van een andere provincie, net buiten de grens van de Pergola doc, telt die in dit verhaal niet mee. Zo hebben we toch weer wat geleerd van hoe dat met die doc aanduidingen in Italië gaat!

Het werd tijd voor het proeven van al het lekkers uit de cantina. We begonnen met een feestelijke spumante, want er was ook nog eens wat te vieren: Stefano en zijn Franse vrouw Lea hadden nog maar net hun eerste kindje op Pergolese bodem gezet. Bij deze gelegenheid brachten wij dus een toost met hem uit op de nieuwe boreling. De Settecolli is een brut, die op traditioneel Franse wijze gemaakt wordt. Een enorme klus, dus.

De witte wijn die op fles geleverd wordt, is gemaakt van de Bianchello del Metauro. In de Blog over Fiorini heb ik dat al besproken. De Campiolo van Fiorini – zo schreef ik – wijkt met zijn wat vollere smaak enigszins af van de gangbare Bianchello’s van andere wijnhuizen in deze streek. Zo maakt Villa Ligi een Albaspino die meer in de lijn ligt van de andere Bianchello huizen. Een wijn die, zo vond ik, de laatste jaren een enorme positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt en nu op Ca’Palazzo een van mijn favoriete witte wijnen is.

Huiswijn Ca’Palazzo, Albaspino

Toen was het de beurt aan de wijnen van de Aleaticodruif. Om te beginnen de Rosato, een van mijn favorieten, die vanaf maart 2023 te koop is bij de Nederlandse webwinkel. Ik houd ervan, omdat als je je ogen dicht doet, je ook echt iets anders proeft dan een witte wijn.

. Het is dan ook een rosé die gemaakt is van een rode druif met bijzondere smaakeigenschappen als bessen en ander bosfruit. Sinds Lea in het bedrijf meewerkt, heeft ze – zo is mijn vermoeden – met haar achtergrond in de wijnbusiness in haar moederland, de ontwikkeling een beetje verfranst met een wat minder zware smaak en lichtere kleur, ideaal voor aan het strand en op een zonnig terras.

Lea de vrouw van Stefano

De werkelijke trots van vader en zoon Tonelli is natuurlijk de door henzelf ontwikkelde rode Pergola doc. Voor dagelijks gebruik is die voor de Pergolesi in de cantina te koop vanuit het vat of in baginbox van 5 liter. In Nederland is de wijn te koop in de varianten Vernaculum en de riserva Griffoglietto, genoemd naar de heuvel waar de geselecteerde druiven voor deze wijn zijn aangeplant. Mijn ervaring bij Ca’Palazzo is dat de Vernaculum een ideale rode zomerwijn is, die ook licht gekoeld op het terras gedronken kan worden of in combinatie met bijvoorbeeld een stevige vissoep. Hij valt vooral in de smaak bij vrouwen, terwijl mannen meestal gaan voor de veel steviger Griffoglietto. Hou er rekening mee dat de wijnen geen allemansvrienden zijn, zoals bijvoorbeeld vele Sangioveses.

Een speciaal product van de streek is de dessertwijn Wihsila, op basis van gegiste zure kersen met wijn, suiker en specerijen. Dit is een wijn die geen wijn genoemd mag worden, specifiek uit deze streek. Hij gaat terug tot de tijd dat de Romeinse heersers zich er op hun doortocht mee lieten paaien. Ik schreef er al lang geleden een blog over, of beter gezegd: een vertaling van een blog van Slow Food vriend Carlo Cleri, Visner o Visciolata. Uitstekend voor een toetje voor wie eens iets bijzonders wil. Trek je je er bijvoorbeeld eens mee op met een tiramisu.

Visciola, de zure kersen van de Wihsila

Als afsluiting van de proeverij werden we rondgeleid door de gebouwen. Villa Ligi bottelt haar eigen wijnen en we mochten gelukkig, ondanks de coronabeperkingen, ook even hun heiligdom bezoeken. In de oude kelder liggen vaten met diverse wijnen voor ons te rijpen. De gisten van meer dan honderd jaar wijnmaken en de slechts kleine temperatuurschommelingen zorgen hier voor een goede ontwikkeling van de wijnen. (Zie ook de openingsfoto)

Villa Ligi einde zomer, klaar voor de oogst

Zo maakten we kennis met de wijnen van een Don Quichot, waaraan je je met een gerust hart kunt overgeven.

De wijnen van Villa Ligi zijn in Nederland te bestellen via Nostro Vino.

Sinds 2021 is de Ponente de rode huiswijn van Ca’Palazzo. Een stevige Sangiovese, in de richting van een Montepulciano. Een rode wijn met het predicaat DOC colli Pesaresi, uit de uitvels van Pesaro, de provinciehoofdstad van Pergola. Deze DOC moet, net als de veel bekendere Rosso die Montalcino bestaan uit 100% Sangiovese druif. Een wijn die zo heb ik gemerkt al na een jaar wint aan elegance., zorg dan wel dat je ergens een fles of beter een doosje een jaartje vergeet, wat moeilijk zal zijn. Vanaf maart 2023 ook te koop bij Nostro Vino.

Speciale maart 2023 aanbieding

Zondag 19 maart vind je Ca’Palazzo op de markt van De Groene Afslag

Deel dit bericht

Niets missen?

Blijf op de hoogte van alle Ca'Palazzo evenementen en aanbiedingen, schrijf je nu in op de nieuwsbrief!
Nieuw

Reserveren of vragen?