Witte truffel 2021 met Onno Kleyn

Van 13-18 oktober 2022 een nieuwe proeven met Onno Kleyn, Truffel&Wijn Vraag hieronder voor meer info.

Het was in december 2011 dat ik Onno Kleyn voor het eerst ontmoette in de herensociëteit te Utrecht. Onno was uitgenodigd voor een lezing over Italie en ik stond er met de verse truffels van dat moment, de tartufo bianco pregiato uit le Marche. De truffels waren er toen in overvloed en de prijs was voor mij met €650,- per kg bijzonder laag. De prijs edoch in Nederland was zelfs in de handel €1.500,- of meer per kg en de consument betaalde meer dan €2.500,-. Ik had besloten om ze voor €1.000,- per kg te verkopen en had aanvankelijk nogal moeite om duidelijk te maken dat het echte truffels waren en dat witte truffels echt niet alleen uit Alba komen. Sterker zo heb ik door de jaren heen geleerd dat de handelaren uit Alba hier in Le Marche de cavatori afstruinen op zoek naar het witte goud uit le Marche dat in Alba een veel hogere prijs opbrengt. 

Elio mijn buurman gaf ons (zie foto boven) een demonstratie van hoe zijn hond truffels zoekt. Natuurlijk niet op de plekken waar hij zijn truffels vindt, want die houdt hij angstvallig geheim. Deze ochtend had hij voor het eerst serieus wat gevonden. Een relatief groot exemplaar van 65 gram dat naar een handelaar zou gaan en twee stukjes van samen 35 gram waarmee hij ons en wij onszelf blij maakten.

 Ik had, die dag in Utrecht 2011, zo aan het eind van de middag nog een restje liggen toen Onno na zijn lezing toch even nieuwsgierig langskwam. Ik vroeg hem €700,- per kg. Doe dan alles maar wat je nog hebt, was zijn antwoord. Na wat voor mezelf en vrienden achtergehouden te hebben, vertrok Onno met het restant. Het duurde een aantal jaren voordat we weer opnieuw contact hadden, maar dit jaar hebben we alweer ons vierde event ‘Proeven met Onno Kleyn, Truffel&Wijn’ afgesloten. 

De tartufo bianco is weer duur dit jaar. Door de hele droge en warme zomer is de bianco pregiato nog niet tot wasdom gekomen. In tegenstelling tot vorig jaar wordt er maar mondjesmaat wat gevonden. Met een prijs vanaf €2.500 per kg is dat ongeveer het dubbele van 2020. Maar 2020 was vanwege een mooie oogst en een geringere vraag vanwege Corona ook niet echt een maatgevend jaar. Het is echter ook extreem veel meer dan toen in 2011. Dat was echter in december. De prijsvorming in december kan raar lopen. Zo richting de Kerst neemt traditioneel de vraag toe, maar in zo’n groeizaam jaar als 2011 nam ook het aanbod extra toe en verse truffel is niet erg lang houdbaar. In het laatste prijsrecordjaar 2017 kregen de cavatori hier zelfs meer dan €6.000,- per kg. Voor restaurants hier in de omgeving veel te veel, maar er zijn altijd restaurants met een clientèle waarbij de prijs niet zo’n rol speelt. Hoe groter hoe mooier hoe beter. Wij doen het dan met de kruimels die voor de handel niet interessant zijn, maar daarom niet minder geurig. 

Natuurlijk gebeurde er nog veel meer deze proefdagen. We kookten, proefden wijn en cultuur, bezochten stadjes en zelfs het strand. Maar daarover later meer.

Lees ook het blog 10 jaar truffels

Hierboven de twee witte truffels van samen 35 gram

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Testimonials over Ca’Palazzo

Mooie vergezichten geven mooie inzichten De beste publiciteit maak je niet zelf, maar die maakt een ander voor je. Net als je van je tevreden ...
Meer

Arrangement Fietsen is Leuk

Op 25 mei 2009 ontvingen we de Giro d’Italia rond Ca’Palazzo. Het was een monsterlijk zware etappe van 235 km met meer dan 4000 hoogtemeters. ...
Meer

Niets missen?

Blijf op de hoogte van alle Ca'Palazzo evenementen en aanbiedingen, schrijf je nu in op de nieuwsbrief!
Nieuw

Reserveren of vragen?