Verdicchio di Matelica

Van 13 tot 18 oktober organiseert Ca’Palazzo alweer de 5e editie van ‘Proeven met Onno Kleyn, Truffel&Wijn’. Iedere keer zijn we weer op zoek naar nieuwe programmaonderdelen. De Verdicchio di Matelica hadden we tot nu toe nog niet onder de loep genomen.

Maandagochtend vroeg bracht ik mijn neefje terug naar de luchthaven van Ancona. Een mooie gelegenheid om in mijn drukke hoogseizoen even een verkenningsbezoek te brengen aan Matelica.

Ik ga nu niet te veel vertellen over deze Verdicchio en de eigenaardigheden van dit wijngebied, dat bewaren we voor straks tijdens het echte bezoek.

Als voorbereiding bezocht ik o.a. Cantina Belisario, met 300 hectare een redelijk grote Cantina Sociale. Ik had deze leren kennen via Secondo Balduci de eigenaar van mijn plaatselijk wijnwinkel in Pergola. Secondo heeft een uitstekende neus voor de juiste prijs-kwaliteit. De Cantina heeft een ruim gesorteerde wijnwinkel, waarin behalve de eigen wijnen ook een brede selectie aan andere wijnen en distillaten verkocht worden.

Samen met Paolo die verantwoordelijk is voor deze winkel ging ik op de foto met op de achtergrond een deel van hun wijnen. 

De foto werd gemaakt door Kees Dekker die in de vele jaren dat hij in de heuvels van Matelica woont een rijke kennis van deze Verdicchio en de producenten heeft opgebouwd. Met Kees werden we rondgeleid door de, zeg maar wijnfabriek die zich opmaakte voor het begin van de oogst. Het oog van Kees viel op de Bucher, volgens hem de top onder de druivenpersen. We sloten af met een klein glaasje, want het was nog vroeg, om daarna een bezoek te brengen aan een met ca 10 hectare relatieve kleine tegenhanger van zo’n grote Cantina Sociale. Tenuta Piano di Rustano is een topfavoriet van Kees en dit wijnhuis zal dus zeker in de proeverij prominent aan bod komen. Hierna bezocht ik op eigen gelegenheid het stadje Matelica.

De Cantina’s van het Consorzio

Kees had me al verteld dat in het centrum het consorzio een proefruimte heeft ingericht in de foyer van het theater. Tijdens ons bezoek met Onno gaan we daar in die prachtige ambiance ontvangen worden door Umberto Gagliardi, de President van het consorzio en Roberto Potentini een van de belangrijkste oenologen, wijnprofessoren van de Matelica. Straks in oktober staat dus na Belisario een bezoek aan de historische stad op ons programma met eerst een caffe, gevolgd door een kleine rondwandeling en dan een lunchproeverij. Op ons proefprogramma staan dan naast de reeds genoemde wijnhuizen Belisario en Rustano ook bijvoorbeeld de Colpaola, waarover Onno al eens een lyrische recensie schreef en een verrassing die door de president aan ons ter beoordeling wordt aangeboden. Natuurlijk zal dit weer, zoals we ook vorige keren gewend zijn geraakt een opvoering worden tussen oenoloog, president en Onno die ook ons zullen uitdagen een beoordeling te geven die verder gaat dan ‘wel lekker’, ‘ook wel lekker’ of ‘die vond ik het lekkerst’. 

Dit is weer een klein onderdeel uit de culinaire reis in oktober. Krijg je al trek? Mooi, er is nog plaats en laat je niet weerhouden door je leeftijd. Dit jaar hebben we met een kwieke 90tiger een record deelnemer. Lees meer over deze culinaire reis via deze link

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Testimonials over Ca’Palazzo

Mooie vergezichten geven mooie inzichten De beste publiciteit maak je niet zelf, maar die maakt een ander voor je. Net als je van je tevreden ...
Meer

Arrangement Fietsen is Leuk

Op 25 mei 2009 ontvingen we de Giro d’Italia rond Ca’Palazzo. Het was een monsterlijk zware etappe van 235 km met meer dan 4000 hoogtemeters. ...
Meer

Niets missen?

Blijf op de hoogte van alle Ca'Palazzo evenementen en aanbiedingen, schrijf je nu in op de nieuwsbrief!
Nieuw

Reserveren of vragen?