Tartufo Maturo
Het is ieder jaar weer afwachten wanneer de zwarte zomertruffel echt maturo (rijp) begint te worden. Vaak zie ik ze al eind mei verkocht worden, maar het is dan nog een bijna witte kalkachtige knol van binnen, zonder enige smaak en geur. Zo begin juli tot eind augustus is het eigenlijk pas echt tijd voor de zomertruffel.
Dit jaar is de truffel wat vroeger rijp. We hebben twee keer voldoende water gehad en daarna warm weer tot nu wel over de 30 graad en dat is net wat die Tartufo Estivo prettig vindt. Kijk eens naar de foto’s wat er ook prachtexemplaren tot ontwikkeling zijn gekomen, tot wel 300 gram per stuk. Maar groot is niet altijd beter.
Lees daarover meer in mijn blog 10 jaar truffels via deze link. Je leert dan dat schaven over een gerecht bij zwarte truffel vooral decoratieve waarde heeft, waarom een zwarte truffel soms tegenvalt als je truffelolie gewend bent en nog veel meer.

Wat kost de verse truffel nu? Ik zag op verschillende sites dat ze aangeboden worden in Nederland voor tussen de €30,- en €40,- per ons afhankelijk van hoeveel ons je afneemt. En bij je groetejuwelier wellicht nog wat meer.
Voor een couvert heb je ongeveer 5-10 gram per persoon nodig, laten we zeggen het kost dus ongeveer een goed glas wijn dat je erbij drinkt.

Gelukkig zijn zij die dit op tijd lezen. Ik heb nu gasten die ze zondag mee terugnemen naar Amsterdam en zo komen ze bij broer Viktor en vriend Rene Zanderink. Viktor maakt er zijn vrienden op de golfclub mee blij en Rene staat ermee op De Groene Afslag. Als je voor zaterdagochtend 25 juni een bestelling plaatst kan het nog mee naar Nederland.
Je kunt natuurlijk ook zelf op onderzoek uitgaan in Juli en augustus of een Special boeken met Onno Kleyn of Rene Zanderink in oktober, het seizoen van de Tratufo Bianco

