Pergola Artist in Residence

Pergola, ‘Città dei Bronzi Dorati’, ‘La Città Ideale’.

Heb jij een bijzonder creatief talent en wil je dat talent wel eens uitleven in een klein stadje in Le Marche?

Dan heeft Ca’Palazzo een hostel in de historische kern van Pergola gratis voor je beschikbaar. Het hostel heeft 4 slaapkamers voor 8 personen, een keuken, eetkamer, dakterras en twee badkamers. Het is dus ook geschikt voor een kleine groep.

Als tegenprestatie vraag ik dat je iets van je creativiteit achterlaat. Je wordt daarmee onderdeel van onze ideale stad.

La Città Ideale

La Città ideale is een concept dat zijn oorsprong vindt bij de renaissance vorst Federico da Monte Feltro. Hij bracht kennis uit verschillende disciplines bij elkaar om samen te werken aan zijn ideale stad. Het schilderij, waarvan een kopie hangt in het Palazzo Ducale in Urbino is daar een blijvende herinnering aan.

Pergola, La Città Ideale

In dit concept werken creatieven uit verschillende disciplines samen aan hun ideale stad Pergola. De start is in 2022 het jaar waarin we het 600ste geboortejaar van Federico vieren. De presentatie in 2024 het jaar waarin Pesaro de culturele hoofdstad diffuso van Italie zal zijn. Pergola zal als gemeente van de provincie Pesaro op enkele momenten co-hoofdstad zijn.

Het project is een uitvloeisel van een aantal ontmoetingen tussen Wijnand Luttikholt, Festival Blooming, Festival Alter-Art en de Academia Poliarte Ancona, waarin zij een mogelijke samenwerking onderzochten voor een creatieve inbreng bij een tweetal van zijn projecten in Pergola. Het betreft in eerste instantie de projecten Nido Dorato en L’Orto respectievelijk een broedplaats voor creativiteit en een ‘parco fluviale’ dat ook dienst kan doen als festivalterrein.

Zoals Federico over de grenzen van zijn Hertogdom heen zocht naar expertise, zal ook voor dit project samenwerking gezocht worden met creatieven uit verschillende landen en expertises.  Samen zullen zij de ideale stad vorm gaan geven met toepassing van hedendaagse mogelijkheden toegepast op een stadje met een lange geschiedenis en een prachtige, maar in verval geraakte, historische kern. Echter ook een stadje dat zoals zovelen in de binnenlanden van Italië geconfronteerd wordt met leegloop en gebrek aan vertrouwen in de toekomst. Het is een ambitieuze opgave om in ongeveer 1,5 jaar een plan te maken, dat mogelijk als blauwdruk kan dienen voor anderen. 

Wat uitgangspunten (in willekeurige volgorde)

  1. Geen toekomstperspectief zonder je te verdiepen in de historie, waar je vandaan komt, hoe het gelopen is en waar je naartoe wilt. Waar gaat je materiele en immateriële erfgoed je brengen. 
  2. Inventarisatie van bestaande (culturele) initiatieven, concrete projecten, potentiele projecten en idealen.
  3. Gebruik van technieken. De bestaande die rond Pergola aanwezig zijn, maar ook het breedbandinternet dat binnenkort in bedrijf gaat. 
  4. Branding. De huidige branding is Città dei Bronzi Dorati
  5. Materialisering: gebouwen, landschappen, kunstuitingen, architectuur
  6. Imaterieel: Spiritueel, lifestyle, cultuur, creatie, politiek, hoop&toekomst 
  7. Hoe integreer je 5 en 6.
  8. Duurzaamheid. Hoe integreer je de rivieren die Pergola omsluiten en het omliggende land bij duurzaamheidsdoelstellingen in concrete projecten als groene energie, watermanagement en CO2 opslag? Hoe maakt de agragrische sektor de transitie naar de toekomst? Hoe leven burgers in de Ideale Stad en dragen daaraan actief bij? 
  9. Voor mij staan de Bronzi Dorati voor Held, Heldendom, Roem, Vergankelijkheid en Renaissance. Maar er staan ook aanwijzingen op die verwijzen naar de goden of de mode van een bepaalde tijd. Hoe kan dat alles gebruikt worden als verdieping van de Brand van de Ideale stad?
  10.  Ontwerpen: Gebruiksvoorwerpen als lampen, kandelaars, tafels, kleding, schoenen (materialisering en tijdsaanduiding) licht en geluid (mapping)

Wil je meer weten van dit project, dan kun je hieronder een reactie sturen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Niets missen?

Blijf op de hoogte van alle Ca'Palazzo evenementen en aanbiedingen, schrijf je nu in op de nieuwsbrief!
Nieuw

Reserveren of vragen?