De rijpe truffels brullen de grond uit

Kijk voor meer info en recepten op 10 jaar truffels

Een prachtig voorjaar voor de tartufo

We hadden een zonnig voorjaar met voldoende buitjes en nu wordt het plots erg warm. Dat zijn ideale omstandigheden voor de zomertruffel, de scorzone zoals het knolletje hier wordt genoemd. Kijk eens hiernaast wat een geweldige foto ik van Rosanno Isidori kreeg. Zijn zoontje met een truffel, bijna zo groot als een handbal. Hij is er ook een beetje beduusd van, want ik denk dat hij ze ook nog niet zo groot heeft gezien. Zijn vader wel, maar dat is vast al weer heel wat jaartjes terug. 

Als je even scrolt in het blog 10 jaar truffels, dan lees je dat op 15 juli 2014 de eerste rijpe zomertruffels werden gevonden. We zijn dus nu een maandje eerder. 

Denk nou niet dat groter ook beter is. Als je maar 100 gram nodig hebt koop je er beter 4 van 25.

Deze zomer ook samen met je kids met truffel koken? Dat kan bij Ca’Palazzo.

Ik heb ook een truffel doormidden laten snijden zodat je goed ziet dat hij rijp is. Natuurlijk kun je dat het beste ruiken, maar als de truffel uit de koelkast komt, laat de geur zich niet goed los. Dat gebeurt bij de zwarte truffel vooral door een beetje verwarming in een vetje. De zwarte truffel ontleent zijn culinaire kwaliteit namelijk vooral aan de umami smaak. Een mooie volle smaak met een typische wat zoete aardse geur die niets te maken heeft met de derivaten die je in potjes koopt. Dat is allemaal chemisch, wat ze je ook beweren.

Deze was van een andere handelaar Pergola Tartufi

Een goed tuffelolie of -boter kun je dus beter zelf maken van verse truffel. Als je zwarte truffel raspt kun je deze verwerken door zachte roomboter en daarna in rolletjes invriezen. Een mengverhouding 1 deel truffel op 2 of 3 delen boter is dan een mooi. Dat is sterk, maar voor truffelboter kun je het later aanlengen en voor door een gerecht, zoals een aardappelpuree, risotto of pasta hoef je niet te veel boter te gebruiken. Hiernaast zie je dan een voorbeeld van hoe zo’n boeter er dan uitziet en afgewogen wordt. Deze 97 gram bevat ca 45 gram zwarte zomertruffel en daarmee kun je 1 tot 2 kilo aardappelpuree (afhankelijk van je smaak) een metamorfose laten ondergaan. Als je de verkoper kunt vertrouwen, dan kun je ze ook zo kopen.

Truffel is een ideaal ingredient voor mensen die vegetarisch willen koken. Zoals ik schreef je maakt zelfs van een simpele aardappelpuree of pasta iets heel bijzonders. Het is ook ideaal te combineren met ei en kaas. Maar weet wel dat op het laatst verwarmen (dus niet meekoken) een belangrijk onderdeel is van de culinaire beleving.

Hiernaast de diverse stadia van Arancini al Tartufo

Ik laat je hiernaast een foto zien van een al rijpe truffel en eentje die dat niet is. 

Als je de binnenkant niet kunt zien, dan kun je met duim en wijsvinger een beetje op de truffel duwen. Als hij geen beweging geeft is hij secco, droog en meestal nog zonder smaak.. Als hij iets ingeduwd kan worden, zonder al te veel kracht, dan is hij meestal rijp, maar dan nog zijn er veel kwaliteitsverschillen. Als hij zacht is, is hij slecht en bedorven. Ruikt een zwarte truffel heel sterk en bijna als witte truffel, dan is er mee geknoeid.

Links de nog niet goede truffel en recht de goede

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Catria

De Catria is met 24 m2 een voor Ca’Palazzo relatief klein appartement. Het appartement heeft een pantry met grote koelvries combinatie, een combi magnetron en ...
Meer

Testimonials over Ca’Palazzo

Mooie vergezichten geven mooie inzichten De beste publiciteit maak je niet zelf, maar die maakt een ander voor je. Net als je van je tevreden ...
Meer

Niets missen?

Blijf op de hoogte van alle Ca'Palazzo evenementen en aanbiedingen, schrijf je nu in op de nieuwsbrief!
Nieuw

Reserveren of vragen?