Koken met Maroeska

De groentenkeuken van Maroeska

De data en prijs zijn op basis van eigen vervoer
 zonder eigen vervoer in overleg
groepsreductie vanaf 4p in overleg

Velen kennen Maroeska Metz inmiddels van ‘Heel Holland Bakt 2018/19’ en haar kookboek ‘Hoe dan?!’, maar allereerst is Maroeska een ontwerpster, een designer met het fijnste oog voor detail. Haar design kenmerkt zich door de krul, inmiddels de Maroeska krul genoemd. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen heeft ze zich toegelegd op de kook- en bakkunst en daarin ontbreekt natuurlijk deze krul ook niet.

Eten is voor Maroeska een totaalproduct van vormgeving naar bereiding, smaken, geuren, beleving, tot de essentie, het genieten.In deze culinaire week met Maroeska kun je door haar adviezen en tips werken aan je eigen skills, door presentatie en gebruik van mooie verse producten, spannende ingrediënten maar bovenal samen in de keuken genieten van met elkaar iets moois bereiden: je hoeft geen ervaren kok te zijn om van deze cursus te genieten. Het credo ‘less is more’ is van toepassing, pure smaken, eenvoudige bereiding.

De reis is bedoeld voor (hobby)koks, (food)designers en culinaire liefhebbers. Houd je niet zo van zelf koken, maar kun je de prestaties van anderen als geen ander waarderen, dan is er als (mede)reiziger ook plaats voor jou, want bij de meeste kooksessies is er ook een programma met diverse sportieve, culturele en culinaire uitstapjes gepland. De reis is bij uitstek geschikt voor vegetariers en carnivoren die best wel eens willen minderen en daarvoor mooie recepten zoeken. Met mooie plaatselijke producten als truffel, saffraan, fungi, kastanje, farro, kikkererwt etc. zal Maroeska, samen met jullie eigen inbreng, helemaal losgaan. In onze pilot was er plaats voor een mooie prosciutto van de boer. Alles natuurlijk onder begeleiding van mooie wijnen en af en toe een lokaal biertje.

Klik hier voor truffelcollege van Maroeska

Producten komen soms letterlijk direct van de boer
Secondo heeft een mooie sortering wijnen die in zijn enoteca voor ons ook te proeven zijn met hapjes uit zijn eigen winkel.

Dag 1 (woensdag) zullen we jullie rond 14 uur ophalen op de luchthaven van Perugia met een lunchpakket voor onderweg. Vandaar is het een mooie tocht van iets meer dan een uur naar Ca’Palazzo. Ongeveer halverwege maken een stop in de prachtig tegen de heuvel gebouwde stad Gubbio. ’s Avonds is er na kwartier gemaakt te hebben een aperitief met een introductie van de week door Maroeska en daarna het diner in het restaurant van Ca’Palazzo. De week is begonnen.

In de opvolgende dagen zullen er verschillende en vele activiteiten op het programma staan. Omdat we waarschijnlijk ook niet allemaal tegelijk in de keuken kunnen en willen staan, zal de groep bij kooksessies gesplitst worden en zal tijdens het koken het andere deel een alternatief programma doen. Dat kan, voor wie wat rust wil hebben het zwembad met een boek zijn, maar ook een wandeling met Sam, een fietstocht ‘Sulle Tracce dei Romani’ met een (e)bike van Ca’Palazzo, of bezoek aan een van de vele producenten in de regio. Dit maakt de week juist ook heel leuk voor stellen, vrienden waarvan de een graag veel wil koken en de ander graag erop uittrekt en het kookresultaat aan een keuring onderwerpt.

Maroeska presenteert haar Focaccia in het restaurant van Ca’Palazzo

Te Ca’Palazzo wordt er door jong en oud graag en met overgave zelf Pizza gebakken en dat zal deze week dus ook niet ontbreken.

Pizza bakken in de houtoven van Ca’Palazzo
Een wandeling rond Ca’Palazzo geeft soms creatieve invallen.

Sulle Tracce dei Romani. We zullen ook de regio wat gaan verkennen. We begaan de oude wegen die er deels als meer dan tweeduizend jaar liggen. De oude Romeinen waren echte wegenbouwers en daarvan is in de omgeving nog veel terug te vinden. In de Middeleeuwen zijn de kenmerkende stadjes op de heuvels onstaan en Federico di Montefeltro heeft vanuit Urbino er daarna nog eens zijn stempel op gedrukt. We gaan er veel van zien en ook culinair ontdekken.

Pergola, Città dei Bronzi Dorati, onder deze gemeente valt Ca’Palazzo. Een vergulde bronzen beeldengroep van voor onze jaartelling die in 1946 per ongeluk door een boer ontdekt werkt naast zijn huis. Pergola viert dit jaar dus dat dit 75 jaar gelden is.

Sempronii, ofwel het huidige Fossombrone is gelegen aan de Via Flaminia, een verbindingsweg die rond 220 v Chr. door Flaminius werd aangelegd om Rome via Fano met het Noorden te verbinden. Net na de passage van de Gola del Furlo lag de stad sempronii.

In Fano is op zaterdag een grote markt en daar is een speciale plek ingeruimd voor de plaatselijke vissers die daar van dinsdag tot en met zaterdag voornamelijk eigen gevangen vis verkopen. Maroska heeft daar het aanbod al verkend en een bezoek zal dus ook zeker ingepland worden.

Bij een bezoek aan de Noordelijke Marche is een bezoek aan Urbino een must. De renaissance stad werd groot onder Federico di Montefeltro, die vanuit Urbino steden als Pesaro, Fano en Gubbio bestuurde. In onze bezoeken aan Fano en Gubbio zullen we daar zeker nog de herinneringen aan zien. Het is ook de geboorteplaats van Raffaello (Sanzio). Vorig jaar werd zijn 500ste sterfdag herdacht, maar de festiviteiten gingen voor een groot deel niet door. We hopen dat er in 2021 nog wat ingehaald kan worden.

Hoewel, 2021 staat al weer in het teken van Dante een andere grootheid uit de rijke Italiaanse geschiedenis. Op zijn reis door Italie heeft hij ook het vlakbij Ca’Palazzo gelegen klooster Fonte Avellana aangedaan. De festiviteiten daaromheen moeten nog gepland worden, maar we zullen het klooster zeker tijdens een rondrit bezoeken.

Natuurlijk prijkt Urbino op de cover van het reisboek over Het Noorden van Le Marche.
Fonte Avellana“  
Tra duo liti d’Italia surgon sassi,
E non molto distanti alla tua patria,
Tanto che i tuoni assai suonan più bassi:
  E fanno un gibbo che si chiama Catria,
Di sotto al quale è consecrato un ermo,
Che suol esser disposto a sola làtria. ”

(Paradiso XXI, 106-111)

Maroeska is allereerst ook een disigner. We gaan dus ook een beroep doen op ieders creativiteit. Donderdag gaan een een terracotta opdienbord decoreren. Deze wordt bij een pottenbakker in de buurt afgebakken en is dan voor vertrek klaar om mee te nemen.

Maroeska is ook dol op fotografie. Stillevens van mooie producten. Hier een voorbeeld van producten uit de Italiaanse keuken. Een magnum van Villa Ligi en pecorino van de buren.

De reis is gebaseerd op de woensdagvlucht met Transavia van Rotterdam op Perugia. We raden aan deze tijdig te boeken omdat de prijs onverwacht kan stijgen en dat is jammer. Het is mogelijk eerder aan te komen en later te vertrekken indien men met eigen vervoer of andere vluchten boekt. Dat in overleg  tegen zeer beperkte kosten. Tijdens de kooksessies zal gewerkt worden in groepjes van 3-4 personen. Er zijn mogelijkheden voor alternatieve programma’s zoals bezoek aan nabijgelegen plaatsjes, wijnmakers, fiets- en wandeltochten. Grotte Frasassi, Mondavio, Corinaldo, Gubbio, Bierbrouwerij etc.

Natuurlijk ook om een (kook)boek te lezen met een mooi glas wijn aan het riante zwembad met Hot tub of daaraan gewoon wat te mijmeren over de vallei met zicht op de toppen van de Apennijnen. Fietsverhuur is gratis. Wandelen met Sam ook

Deel dit bericht

Niets missen?

Blijf op de hoogte van alle Ca'Palazzo evenementen en aanbiedingen, schrijf je nu in op de nieuwsbrief!
Nieuw

Reserveren of vragen?