Zaterdag 26 juni is het precies 75 jaar geleden dat in het buurtschap Cartoceta di Pergola in 1946 een boer tijdens de aanleg van een afwatering wat goudblinkend metaal ontdekte. Het begin van een bijzonder verhaal over deze historische vondst. Ooit moeten er vele van deze beeldengroepen geweest zijn maar met de ondergang van de uitgebeelde helden, werden zij van hun sokkel getrokken en verdwenen ze als kostbare metalen goud en brons in de toenmalige circulaire economie. De herkomst van deze beeldengroep wordt teruggeleid tot even voor onze jaartelling, maar wat en hoe verder is nog steeds een misterie.
Ca’Palazzo heeft het museum en de gemeente Pergola een tentoonstelling aangeboden van de Nederlandse Kunstenaar Wil van der Laan.
Julius Ceasar wordt te paard uitgebeeld en geplaatst omringd in een pentagon door 5 keizers die van der Laan het meest hebben geïnspireerd te weten Hadrianus, Trajanus, Marcus Aurelius, Nero en Augustus.
Over ieder van deze Romeinse heersers is door Neerlandicus Coumans een proza gemaakt. Er is ook een presentatievideo gemaakt met beelden van Pergola, Maastricht en een historische visie door Theo Bovens, Gouverneur van Limburg vanuit oogpunt als historicus en Maastricht van Romeinse nederzetting tot stad van het Verdrag van Maastricht (februari 1992), Inderdaad begin volgend jaar alweer 30 jaar geleden.
In een video geeft Mirjam Elisabeth Lobbes, Archeoloog en oa. rondleider in het Alan Pierson en van Gogh museum een kritsiche hedendaagse kijk op het werk en de daarin geportreteerde heersers.
Laat jullie verrassen en kijk er met eigen ogen naar.


Wil van der Laan
Het bekendste kunstwerk van Wil van der Laan is wellicht wel de Engel van Maastricht die door Koning Willem Alexander op 29 maart 2018 onthuld werd als bekroning van de ondertunneling van de A2 .
Wil zegt er zelf van: ‘Het geheel is zwart/bruin gepatineerd met gouden accenten, daarmee verwijzend naar de geest van zuiderlingen, een beetje apart en feestelijk, men zou kunnen zeggen 21e eeuwse Barok uit Maastricht.’
Zie daar de Italiaanse wortels en het sap dat daardoor nog steeds door Maastrichts en Wil van der Laans aderen vloeit via de Via Flaminia doorlopend via de Via Belgica.
Verder is Wil al vele jaren een bekende in de wielerwereld als maker van diverse trofeeën waarvan de trofee van de Amstel Gold Race en Wielrenner van het jaar wel de bekendste zijn. Hiernaast Tom Dumoulin Nederlands enige winnaar van de Giro d’Italia en verzamelaar van sculpturen van Wil van der Laan.
Voor het hoofdkantoor van de UCI de internationale Wielerunie prijkt zijn sculptuur die de sprint, close finish uitbeeldt.

Kijk verder in https://www.vanderlaan-art.com/bronzen/opdrachten



(Vincitore del Giro d’Italia 2017)

Kijk verder in serie sporthttps://www.vanderlaan-art.com/bronzen/sport
‘Sulle Tracce dei Romani’ dai romani a domani.
In dit weekend gaan we ook een (fiets)tocht maken. Over de sporen van de oude Romeinen bezoeken we de vindplaats van de Bronzi Dorati en de Romeinse stad Sempronii, het huidige Fossombrone aan de rivier Metauro en zullen we een wijntje proeven bij een producent van de Bianchello del Metauro. We sluiten de dag af in stijl met een cena verzorgd door kok Massimo Marchetti van agriturismo Ca’Sorci, die zich heeft laten inspireren door ingrediënten uit de romeinse keuken.


Blijf dit blog volgen over de verder ontwikkelingen. Wil je blijvend op de hoogte gehouden worden meld je dan aan voor de nieuwsbrief of gebruik het informatieformulier.