Giro Dei Tre Monti

25 mei 2009 startte de Giro d’Italia in Pergola om na een monsterlijke 235 km lange tocht met wellicht meer dan 5.000 hoogte meters te finishen op de top van de Monte Petrano. Met Steven Rooks (zie foto boven) fietsen we de eerste editie van Ca’Palazzo.

Helaas is er daarna weinig internationale aandacht meer voor geweest. Vanuit Ca’Palazzo fietsen we naar Cagli waar we vanaf de Piazza vetrekken richting de eerste berg de Monte Nerone. De beklimming vanuit Pianello is goed vergelijkbaar met die van l’Alp d’Huez en heeft alleen wat extra hoogtemeters. In de klim is het asfalt hier en daar al wat vergaan, voor de klim nog te doen, maar voor een snelle afdaling te gevaarlijk. De afdaling die we nemen wordt goed onderhouden. Vlak na Pianello blijven we het originele traject volgen om Moria naar in Cantiano uit te komen.

Met Erik Breukink bij het vertrek in Pergola
Monument Monte Nerone

Daar vervolgen we de weg naar Chiaravalle, de voet van Monte Catria. Aan de voet zijn twee restaurantjes om je voorraden aan te vullen. Er volgt weer een 13 km lange klim. Laat je niet in verwarring brengen door wat afstandsaanwijzingen op het asfalt, want die duiden op een streep die ca 3 km voor de doorkomst op de top ligt. De originele route gaat over de top naar Buon Consiglio. Deze weg is echter deels strade bianche. Dus je kunt ook kiezen voor dezelfde weg terug. In beide gevallen fietsen we weer naar Cagli naar de voet van de laatste berg, de Monte Petrano. In 2009 versloeg Sastre hier Dennis Menchov in de laatste meters, maar de laatste legde hier, in de Queens Stage van de 100-jarige Giro, de basis voor zijn eindzege in Rome. 

Monte Petrano
Monument ter gedachtenis Michaele Scarponi en fietsslachtoffers

Deel dit bericht

Niets missen?

Blijf op de hoogte van alle Ca'Palazzo evenementen en aanbiedingen, schrijf je nu in op de nieuwsbrief!
Nieuw

Reserveren of vragen?