Sulle tracce dei romani, in bici dai romani a domani

Ca’Palazzo is initiatiefnemer van dit project. Vanuit Pergola wordt in het project middels fietsroutes het erfgoed met elkaar verbonden. Zo fiets je van Ca’Palazzo naar musea, de oude Romeinse opgravingen Sempronii (het huidige Fossombrone), Sentinum (Sassoferato) en Suasa. Je bezoekt de net iets bijzondere producenten en restaurants en historische burchten, kastelen of bijvoorbeeld de vindplaats van de Bronzi Dorati. Dit alles over een netwerk van wegen en paden die al vanuit de Romeinse tijd in gebruik zijn. Ca’Palazzo beschikt over mountainbikes, racefietsen en e-bikes. Onderweg zijn er mogelijkheden om de accu’s weer wat bij te laden. 

Ca’Palazzo-Sempronii

Vanuit Pergola rijden we naar Tarugo. Daar rijden we langs het riviertje naar Cartoceto. Halverwege ligt de mooi gerestaureerde burgo Torricella. Vanaf daar kun je ook de Monte Paganucio verkennen. Vlak na Cartoceto slaan we links de heuvels in. Al in de Romeinse tijd was dat een verbinding naar de Via Flaminia ter hoogte van de Passo del Furlo. Op deze strade bianche passeren we na ca 3 km de vindplaats van de Bronzi Dorati. Hier heb je ook een prachtig zicht op de weg door de vallei naar Fossombrone. In Fossombrone kun je op afspraak de opgraving van Sempronii bezoeken. Hier is dan ook gelegenheid voor het bijladen van de accu. Restaurant Zanchetti in Fossombrone is ook aangesloten bij het project en biedt een menu met overwegend bijzondere slow food gerechten met veelal lokale ingredienten. Op de terugweg is er gelegenheid voor een bezoek aan Cantina Cignano. Hier maakt men ook een speciale witte wijn in amforen. Vanaf Cartoceto gaat het met soms 15% stevig omhoog naar de top van de Barbanti. Vandaar nemen we de strada bianca via Monte Gheraldo terug naar Ca’Palazzo. 

Ca’Palazzo-Sentinum

Vanuit Ca’Palazzo rijden we onderlangs Frontone Castello naar de kleine ambachtelijke bierbrouwerij Castellana. We vervolgen onze weg naar de archeologische opgraving van Sentinum, het huidige Sassoferato. Bij de bistro en kunnen we ook onze accu opladen en voor wie wil hapje eten van lokale producten waaronder een biertje van Castellana. In het museum van Sassoferato zijn de archeologische vondsten uit de opgraving ondergebracht. We vervolgen de weg naar het museum van de zwavelmijnen te Cabernardi. Vandaar fietsen we door de heuvels via Bellissio Alto naar de boerderij van Ricardo Renga in Fenigli. Ricardo produceert mosterdzaad. Een zaad dat al in het Oude Testament genoemd werd. Mosterdzaad staat in mei in een mooie gele bloei. in Juni zal het geoogst worden en kunnen we er bij hem of te Ca’Palazzo zelf mosterd van maken. Het is met 60 km een niet heel lange tocht. In de tussenstops zal echter wel een keuze gemaakt moeten worden. 

Frontone Castello
Zelf mosterd maken

Ca’Palazzo-Suasa 

We rijden over Pergola eerst naar Casteleone di Suasa, een stadje dat samen met San Lorenzo di Campo werd opgericht met o.a. restanten van de vernietigde Romeinse stad Suasa. Om de opgraving van Suasa goed te begrijpen is vooraf een bezoek aan het museum een aanrader. Suasa heeft een groot amfitheater waaruit je kunt herleiden hoe belangrijk deze stad was in de Romeinse tijd. San Lorenzo heeft ook een archeologisch museum. Onlangs is bij de aanleg van een rondweg een Etruskische tombe aangetroffen. Het is een 60km lange rit die eventueel wat verlengd kan worden, vooral voor wie het laatste deel de ‘grote weg’ naar Pergola wil vermijden. In Pergola kan nog even een terrasje gepakt worden of wat proeven in de Cantina van Villa Ligi, alvorens huiswaarts te rijden.

De professoren Gert-Jan Burgers en Enrico Giorgi (directeur opgraving) bespreken de opgraving
Wijn proeven in de Cantina van Villa Ligi

Pergola Doc

We maken een tocht op maat die door de wijngaarden van de Pertgola doc gaat. Een wijn van de Aleatico druif. Onderweg is er de mogelijkheid van een lunch in de wijngaard.

De wijngaard van Villa Ligi

Deel dit bericht

Niets missen?

Blijf op de hoogte van alle Ca'Palazzo evenementen en aanbiedingen, schrijf je nu in op de nieuwsbrief!
Nieuw

Reserveren of vragen?