Vroege Zomertruffels

In mijn verzamelblog 10 jaar truffels in Le Marche schreef ik op 14 juni 2014 over de eerste rijpe zomertruffel. En dat was toen erg vroeg in het zomertruffelseizoen dat van mei (zeggen ze) tot eind augustus loopt.

Dit jaar is echter weer alles anders. Al bijna een week worden er Zomertruffels gevonden die, zoals ze dat hier noemen, maturo (rijp) zijn en dat vinden de handelaren ook uitzonderlijk. Het hangt deze keer heel erg af waar ze gevonden zijn. Aan de andere kant van de heuvel kan het anders zijn en zo kan het dat een truffelaar in zijn jachtgebied zowel rijpe truffels als ‘patate’ vindt, met de geur van een aardappel dus.

Patate en rijpe zomertruffel

Mijn truffelhandelaar laat me ze zelf uitzoeken en dan neem ik het liefst de beschadigde truffels, want dan kun je de binnenkant goed zien en kun je ze ook beter ruiken. De truffels zitten namelijk allemaal bij elkaar in de koelkast en geven elkaar de geur een beetje door. Maar bij een onrijpe truffel is dan het feest van korte duur. Koud staan ze ook hun geur nog niet goed af. De zwarte truffel ontleent zijn culinaire waarde naast de geur vooral aan de smaak. Het geeft met verwarming in een gerecht een geweldige smaak die met umami aangeduid wordt. 

Donderdag 8 juni was ik in Rome en ik had 150 gram truffel meegenomen. Taverna dei Fori Imperiali had er een uitstekende pasta van gemaakt. Voor wie in de buurt is, zeker een aanrader. Er was over en dat ging naar de kok en de gids van Rome-Gids-Rondleidingen die ons een leerzame middag bezorgde.

Ik heb voor de vrienden van mijn broer Viktor en de vrienden van Ca’Palazzo de eerste 2,5 kg uitgezocht. Die zijn nu onderweg naar Amsterdam. In Nederland kost de truffel nu via internet €400,- per kg, maar hier minder dan de helft. Je hebt, als de truffel goed is ongeveer 10 gram per couvert nodig. 

Taverna dei Fori Imperiali

Meer weten over truffel lees dan mijn blog 10 jaar truffels in Le Marche en daar staan ook veel verwijzingen naar recepten en blogs voor andere websites. 

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Arrangement Fietsen is Leuk

Op 25 mei 2009 ontvingen we de Giro d’Italia rond Ca’Palazzo. Het was een monsterlijk zware etappe van 235 km met meer dan 4000 hoogtemeters. ...
Meer

Actief met Marche and Bike

Marche and Bike heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als professionele aanbieder van Outdoor activiteiten. Ca’Palazzo gaat vanaf 2024 meer met heb samenwerken. Op de ...
Meer

Niets missen?

Blijf op de hoogte van alle Ca'Palazzo evenementen en aanbiedingen, schrijf je nu in op de nieuwsbrief!
Nieuw

Reserveren of vragen?