Proeven met Onno Kleyn Truffel&Wijn 2022

Update: We kijken terug op een geslaagde 5e editie en voor wie graag in 2023 wil deelnemen, die kan zich via het formulier helemaal onderaan zich daarvoor voorinschrijven. Het zal weer plaatsvinden rond de 3e of 4e zondag van oktober. Van ons bezoek aan het consorzio van de Matelica doc is al het volgende verslag verschenen.

Van 13-18 oktober 2022 een nieuwe Proeven met Onno Kleyn, Truffel&Wijn. 2022 is het 600ste geboortejaar van Federico da Montefeltro. De Hertog van Urbino, een van de eerste renaissance vorsten, opdrachtgever van o.a. Raffaelo en Martini. Hij vergaarde de grootste wetenschappelijke bibliotheek van die tijd. Hij drukte een groot stempel op wat nu nog steeds de omgeving van Ca’Palazzo bepaalt. Natuurlijk komt daar dit jaar extra aandacht voor. Vraag hieronder voor meer info en kijk bij de Blogs over vorige reizen met Onno culinair- en wijnschrijver voor o.a. De Volkskrant en De Smaak van Italië. 

Zomaar een citaat van een bekende nr. 14:

 Je gaat het pas zien als je het doorhebt

Je proeft het soms ook pas als je weet wat je proeft 

Ofwel in Onno’s woorden:

Door kennis meer genoegen

Lees hier over het bezoek aan Matelica

De reis is gebaseerd op de vlucht van woensdag 12- woensdag 19 oktober met Transavia van Rotterdam naar Perugia. Vanaf de luchthaven Perugia word je afgehaald en begint gelijk het programma. Op woensdag 19 oktober is de transfer weer naar de luchthaven. Onno Kleyn zal zich van donderdagavond tot dinsdag bij ons aansluiten als hoofdgast, begeleider en vooral met zijn kennis, ter bevordering van ons genoegen. 
Als alternatief kun je met Ryanair vliegen van Weeze op Ancona. De vluchtdagen zijn dan vrijdag, maandag en dinsdag. De vlucht dinsdag 11-18 oktober is dan het meest geschikt voor het gehele programma.

Wil je graag met een eigen groep een arrangement informeer dan naar de mogelijkheden.

Bezoek wijnhuizen


Ieder jaar bezoeken we een paar wijhuizen. En om het voor Onno zelf en de terugkerende gasten spannend te houden zitten daar telkens weer nieuwe minder bekende pareltjes tussen. Zo bezochten we op aanraden van Nostro Vino in 2021 het wijnhuis Luigi Giusti en dat was een succes. Ook dit jaar hebben we weer een aantal tips ontvangen uit welke we een keuze gaan maken. Indien er een wijnleverancier meeleest en denkt dat we een van zijn wijnhuizen absoluut moeten gaan bezoeken, dan houden we ons aanbevolen. Lees hieronder via de links enkele blogs van onze bezoeken.

3 blogs: Cantina Luigi Giusti, Villa Ligi, Fiorini

Onno op bezoek bij wijnhuis Guerrieri

Truffel

Behalve de wijn zal ook het proeven en weetjes over truffel een belangrijk onderdeel van de reis zijn. 

Claudia Roden schreef het al in 1989 in haar boek ‘The Food of Italy’; ‘De Marken is gastronomisch van belang als de grootste producent van truffels. Ze komen vooral uit het dal van de Metauro en zijn er in allerlei kleuren.

En laat dit nu net het gebied zijn waar deze reis zich gaat afspelen. Vanaf de laatste zondag in september gaat hier traditioneel het seizoen voor de Tartufo Bianco open. Niet Alba dus, maar de regio rond Acqualagna. Op zondag 16 oktober is de laatste van 3 truffelmarkten in het stadje Pergola, waarna er 4 truffel zondagen volgen in Acqualagna. Behalve de truffel vind je dan in Pergola een foodmarkt van ongeveer 1km aan stands van voornamelijk kleine producenten van allerlei lekkers dat Italië ons te bieden heeft. Een truffelaar zal ons weer laten zien hoe hij samen met zijn hond de truffels gaat zoeken. De zondag in Pergola wordt afgesloten met een diner verzorgd door een bekende chef in de foyer van het theater. Wij zullen daar natuurlijk weer aan deelnemen. 

Verder zullen we bij Ca’Palazzo in vele gerechten de verschillende toepassingen van truffel proeven. 

Al vast wat meer weten over truffels, dan vind je dat hier in het blog meer dan 10 jaar truffels.

Onno Kleyn met een mooi exemplaar Tartufo Bianco bij de locale truffelhandelaar Rosanno Isidori.
Diner in restaurant Ca’Palazzo
In de zomervakantie zoeken we op verzoek truffel met de kids van Ca’Palazzo

Federico da Montefeltro


Zoals hierboven al vermeld, 2022 is het 600ste geboortejaar van Federico da Montefeltro. Een intrigerende persoonlijkheid die dus zeker onze aandacht gaat krijgen. De woensdag op weg van de luchthaven naar Ca’Palazzo passeren we Gubbio, een stad waar Federico bijna feestelijk als nieuwe heerser werd binnengehaald. Hij stond er immers om bekend dat zijn troepen niet zouden plunderen, verkrachten en brandstichten, maar er onder de gewone bewoners meer welvaart zou komen en daar mochten hij en zijn manschappen dan van meeprofiteren.

Met de inname van Gubbio viel ook bijvoorbeeld Pergola onder het gezag van Montefeltro. 

Federico ging echter door het leven en de geschiedenis in als de Hertog van Urbino en dat is dan ook de stad die in 2022 zeker in ons programma zal zitten. 

De belangrijkste poort van Urbino met op de achtergrond het Palazzo Ducale.
Tombe Federico da Montefeltro

De Italiaanse keuken in de Renaissance


Federico was een van de voorlopers van de Italiaanse Renaissance. Hij greep weer terug in zijn ontwikkeling naar de wetenschap, de wijze waarop ook de Romeinen en oude Grieken daarvoor openstonden. Zo verzamelde hij de grootste wetenschappelijke bibliotheek uit die tijd, die na zijn dood veilig opgeborgen werd in het Vaticaan, dat daar toen nog niet zo veel van hebben moest. In die late middeleeuwen en begin van de Renaissance had dat ook een exponent in de keuken. Wie een beetje Googled op ‘Onno Kleyn Renaissance’ zal snel een aantal links te zien krijgen. In deze culinaire week zal dat dus een plaats krijgen. 

Een van de hits die je zult vinden begint met een hardnekkig broodje-aapverhaal, dit is een recept van een Ribeye met Parmezaansaus. Hierbij de link om het direct te lezen. En stel je voor dat wij daar dan ook nog eens wat truffel aan toevoegen …..

De Weersverwachting


Niets zo veranderlijk als het weer, maar gelukkig is oktober, zo hebben we de laatste 20 jaar rond Ca’Palazzo ervaren over het algemeen een aangename periode, waarin de herfstkleuren en geuren onze zintuigen beginnen te prikkelen. Het kan een dag regenen en vooral ’s avonds koelt het af, zodat een extra trui in de bagage geen overbodige luxe is. Het programma zullen we zo nodig wat aanpassen aan het weer. Mocht het regenen, dan is het immers leuker om samen binnen te koken dan een stads- of strandwandeling te maken. 


Vlucht boeken


Boek vroeg, want dat is over het algemeen het goedkoopst. Ben je met een groepje, boek dan voor allemaal in dezelfde keer. De yielding programma’s geven anders een steeds hogere prijs. Kijk niet te vaak naar dezelfde data maar zoek dan naar alternatieven. De maatschappijen weten snel meer van je plannen dan je zou willen. Soms vliegt de prijs omhoog omdat er heel veel mensen ook voor bijvoorbeeld een bruiloft of event boeken. Maar als dat dan weer tot rust is gekomen en er is nog genoeg plek over dan daalt de prijs weer. De reis is dus geschikt voor de vlucht Weeze-Ancona en Rotterdam-Pergugia.
Eigen vervoer 
Natuurlijk kun je ook met eigen vervoer komen of met de trein naar Fabriano of Fano/Marotta. Overleg dan even over het hoe en wat. 


Vrije tijd


In de volle week zal ruimte zijn om je even te onttrekken aan de groep. Dat kan door bij Ca’Palazzo even terug te trekken in je appartement of op de terrassen die veel privacy bieden. Aan het zwembad met een boek afwisselend van boek en uitzicht genieten, met zo je wilt een aperitivo erbij. Vanuit Ca’Palazzo zijn er mooie wandelingen te maken door de velden en Ca’Palazzo heeft eigen (e)bikes waarmee je een prachtige tocht door de heuvels over de ‘strade biance’ kunt maken. Een strandwandeling kunnen we ook inplannen. 


Prijs


De prijs is voor 2 personen €1.100,- per persoon en een toeslag van €125,- voor een 1p kamer. Wilt u een appartement met 4 -6/7 personen boeken, vraag dan even naar de lagere prijs. Zij die de reis al eens gedaan hebben of al eens bij Ca’Palazzo geweest zijn, weten dat er niet op een drankje en hapje meer of minder gekeken wordt en dat vrijwel alles inclusief is.

  • Exclusief vliegreis, reisverzekering 
  • Inclusief transfers, ontbijt, lunches/proeverijen, diners, huiswijnen, koffie en thee. (e)bike
  • Exclusieve wijn voor zover niet in het programma opgenomen is extra voor winkelprijs. 
Uitzicht op Urbino

Deel dit bericht

Niets missen?

Blijf op de hoogte van alle Ca'Palazzo evenementen en aanbiedingen, schrijf je nu in op de nieuwsbrief!
Nieuw

Reserveren of vragen?