Giro d'Italia 2012 Andrea Tafi Steven Rooks

De Giro d’Italia en fietsen rond Ca’Palazzo

Zaterdag 13 mei is er een aankomst van de Giro d’Italia in Fossombrone. Primož Roglič zal de aankomst nog wel kennen, want in de Tirreno Adreatico was daar op 16 maart 2019 ook een streep getrokken.

Ik zag hem tweede worden achter Alexey Lutsenko. Uiteindelijk zou hij echter via een slottijdritje van 10 km in San Benedetto del Tronte de eindoverwinning voor zich opeisen. Nu staat voor hem dus de Giro d’Italia op het verlanglijstje. We zullen zien of hij in deze 8ste etappe ook voorin zal finishen en in Rome het definitieve roze in ontvangst mag nemen.

Vanuit Ca’Palazzo kun je via verschillende routes Fossombrone bereiken, zowel met de (e)bike als met je racefiets. Dat wordt een echt Italiaanse wielerbelevenis. Meestal is het bij de Giro ook mogelijk het laatste deel van het parcours zelf te fietsen. Daarvoor moet je wel vroeg genoeg aanwezig zijn, want anders is het parcours afgesloten. Je fietst dan de plaatselijk ronde over I Cappuccini en Monte delle Cesane om dan vervolgens in Fossombrone op het grote scherm de koers te kunnen volgen. De coureurs doen dan I Cappuccini nog voor een tweede keer. Misschien ook echt een etappe voor de powermannen als VDP, Wout van Aert of Evenepoel. 

Fossombrone is niet zo ver en er is tijd genoeg om voor het donker weer terug te fietsen. 

Fossombrone 2019: Bij het wielrennen in Italie kun je vaak heel dicht bij de renners komen. Hier had ik de kans een unieke foto te maken van Primož Roglič en zijn zwangere vrouw. Waarschijnlijk een primeur zo vertrouwde mij een ploegbegeleider.
De 8ste etappe. Van Ca’Palazzo is het 13 km naar Cagli en dan kunnen we het parcours oppakken naar Fossombrone. We nemen de snelste weg terug.

Een andere mooie bestemming in die tijd is Gubbio dat op ca 45 km van Ca’Palazzo ligt, maar trek er maar zeker 2 uurtjes voor uit om er te komen met je fiets. Er zijn verschillende prachtige routes naar Gubbio mogelijk. Op 15 mei vieren ze daar hun Feste dei Ceri. Een feest waarin drie groepen met veel ceremonie ieder een kaars van 800 kg naar de kerk boven op de berg brengen. Wil je daar bij zijn en wil je ook de lunch nuttigen, dan moet je vroeg heel vroeg reserveren.

Ca’Palazzo kan je van de luchthaven ophalen, desgewenst met een huurfiets, zodat je zelf naar Ca’Palazzo kunt fietsen. Van de luchthaven van Ancona is er een relatief eenvoudige route, eerst langs de zee en dan langs de rivier richting Pergola en je einddoel. Daar wacht je dan een KOM Ca’Palazzo een klimmetje van 100 hoogte meters en een piek van 20%. Door de Marchigiaanse heuvels kun je het jezelf ook veel moeilijker maken bijvoorbeeld en tocht van ca 120 km via Filottrano, de geboorteplaats van Giro-winnaar Michele Scarponi, en daarna door de Gola van de Grotte Frasassi richting Ca’Palazzo.

Nummer 1 Kom Ca’Palazzo Huub Duijn.

Op de Monte Petrano staat een monument ter ere van Michele Scarponi en alle in het verkeer omgekomen wielrenners. Vanaf het terras van Ca’Palazzo kijk je over het zwembad en de vallei uit op de Apennijnen en zie je de Catria/Acuto, Monte Nerone en Monte Petrano liggen. Drie bergen die in 2009 het sluitstuk waren van een memorabele Queens Stage van de toen 100-jarige Giro. Team Rabo leek oppermachtig, maar Sastre pakte de overwinning net voor Menchov, die uiteindelijk hier wel de basis legde voor zijn uiteindelijke zege in Rome.

De onthulling van het monument op de Petrano. In 2009 beklommen we deze berg en zagen op een groot scherm het slot van de race.

De echte fanaat wil deze drie bergen natuurlijk ook eens op dezelfde dag afraffelen. Bij Ca’Palazzo staat dan na de fietstocht altijd een heerlijke pasta voor je klaar. 

De start van de Tre Monti vanuit de Piazza in Cagli in de volgorde Monte Nerone, Catria en Nerone. Geheel rechts onze wegkapitein Steven Rooks.
Lunch na gedane inspanning

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Testimonials over Ca’Palazzo

Mooie vergezichten geven mooie inzichten De beste publiciteit maak je niet zelf, maar die maakt een ander voor je. Net als je van je tevreden ...
Meer

Arrangement Fietsen is Leuk

Op 25 mei 2009 ontvingen we de Giro d’Italia rond Ca’Palazzo. Het was een monsterlijk zware etappe van 235 km met meer dan 4000 hoogtemeters. ...
Meer

Niets missen?

Blijf op de hoogte van alle Ca'Palazzo evenementen en aanbiedingen, schrijf je nu in op de nieuwsbrief!
Nieuw

Reserveren of vragen?